NAALIEN SUOJELU

 

naali

SUOMEN UHANALAISIN NISÄKÄS TARVITSEE APUAMME

Viime vuosina Suomen alueella on liikkunut noin parikymmentä naalia. Sinnikkään suojelutyön ansiosta laji on lähes 30 vuoden jälkeen vihdoin onnistunut pesimään Suomessa ja viime kesänä Tunturi-Lapissa syntyi kolme poikasta.

Classic-jäätelö on lähtenyt mukaan suojelemaan maamme uhanalaisinta nisäkästä muun muassa huolehtimalla sen lisäruokinnasta ja tukemalla naalien pesimärauhaa. Olemme lahjoittaneet 50 000 € naalien suojelutyöhön.

naali suomessa

TAVOITTEENA NAALIN PALUU

Tavoitteemme on palauttaa naali pysyvästi Suomen luontoon, sillä se on arvokas osa alkuperäistä lajistoamme. Monimuotoinen luonto taas on kaiken ihmisen hyvinvoinnin perusta. Suojelutoimien tarkoitus on auttaa naalia lisääntymään ja pärjäämään itsenäisesti, vaikka ilmastonmuutos uhkaakin tunturiluontoa vakavasti.

naalit

RAVINNON VARMISTAMINEN

Yhtenä suojelutoimenpiteenä naalin esiintymisalueille on viety koiranruoalla täytettyjä ruokinta-asemia. Ne on rakennettu niin, että naali pystyy niissä ruokailemaan, mutta kettu ei. Ruokintapisteille on asennettu myös kameroita, jotta naalihavaintoja pystytään seuraamaan entistäkin paremmin.

naalit

KETTUJEN KARKOITTAMINEN

Naalin suurimpia uhkia ovat ketut, jotka pyrkivät hakeutumaan samoille pesäpaikoille ja saman ravinnon pariin kuin naali. Ketut ovat myös uhka naalin poikasille. Pienikin määrä kettuja pystyy pitämään naalin poissa koko alueelta.

Ketun levittäytyminen naalin esiintymisalueelle johtuu monenlaisesta ihmisen vaikutuksesta, mutta jatkossa ilmaston lämpeneminen on yhä suurempi uhka naalin levinneisyydelle. Ilmaston lämpeneminen suosii kettuja, mikä kutistaa naalin potentiaalisia pesimisalueita.

naali classic jäätelö

JÄTTEIDEN MINIMOIMINEN

Retkeilijöiden jättämät jätteet ja kalastajien kalatähteet lisäävät ketun selviytymismahdollisuuksia luonnossa, mikä pienentää naalin elintilaa entisestään, joten kampanjointi jätteiden vähentämiseksi tuntureilla aloitetaan.

naali classic jäätelö

SEURANTA- JA SUOJELUTYÖ

Yhteispohjoismaista naalin seuranta- ja suojelutyötä on tehty jo vuosikymmeniä ja se on edistänyt naalien asemaa merkittävästi. Vuonna 2020 Suomessa perustettiin uudelleen naalityöryhmä tämän työn tueksi. Suomessa naalin suojelusta ja seurannasta vastaa Metsähallitus